Neydi Ne Oldu? ( Charlie Chaplin )

by - 14:05

Upuzun bir zamandır ara verdiğim yazı dizime geri döndüm sonunda.Bu bölümdeki en son konuğumu Temmuz ayında işlediğim barış timsali insan John Lennon idi. Şimdi bu başlığı uzun zaman sonra devam ettirmeme neden olan isim ise dünya sinema tarihinin en tanınmış karakteri "Şarlo" ile özdeşleşmiş isim Charlie Chaplin. Yarattığı bu modern palyaço karakteri günümüzde de halen severek izlenmektedir.Arada düşünüyorum bu senelerde bu teknolojiyle burda olsa kimbilir ne filmler çevirirdi? 


16 Nisan 1889 da Londra'nın fakir bir semtinde dünyaya geldi.Asıl adı Sör Charles Spencer Chaplin.Annesi ve babası müzikhollerde ve çeşitli tiyatrolarda çalışan profesyonel sanatçılardı.Doğduktan kısa bir süre sonra babası evden ayrıldı.Annesi ise ağır bir depresyon geçirdi,rehabilitasyon merkezine yatırıldı.Bunun üzerine Charlie ve erkek kardeşi Sydney babalarının yanına gönderildi.Metresiyle birlikte yaşayan baba aşırı alkol kullanımı yüzünden Charlie 12 yaşındayken öldü.Buna bağlı olarakta hayat yetimhanelerde,yatılı okullarda geçmiştir.Bu yaşadığı dram onun ilerki yıllarda filmlerinde seçtiği mekanlarda ve konularda kendini sık sık gösterecekti.İlerde de hep kaybetme korkusu yaşayacaktı. 
1901 doğumlu kardeşleri Dryden annesi sorunlar yaşadığı için Kanada'ya gönderildi ve orda büyüdü.Sydney ve Charlie kısa süre sonra tiyatrolarda ve müzikhollerde çalışmaya başladılar.1908'da bir kumpanyaya katıldı ve  1910 yılında 2 yıllığına Amerika'da yaşadı.Döndükten 5 ay sonra tekrar Amerika'ya geri döndü. Amerika'daki gösterileri sırasında bir Film Şirketi'nde yapımcı olan keşfedildi. 2 Şubat 1914 tarihinde sessiz bir film olan "Making A Living" adlı komedide rol alması için teklif geldi.

Aynı yıl "Kid Auto Races at Venice" adlı filmde rol aldı. Bu filmde bol pantolonlu, melon şapkalı, büyük ayakkabılı, bastonlu sakar bir tip olan "Şarlo" tiplemesini yarattı. Bu tiplemeyle büyük bir ilgi uyandırdı ve çok sevildi.1915 yılında Charlie Chaplin gizlice katıldığı"Charlie Chaplin’e benzeyenler" yarışmasına katılıp “Şunlara Chaplin yürüyüşü nasıl yapılırmış göstereyim” niyetiyle girdiği yarışmada jüri tarafından “gerçekçi” bulunmadı ve  3. olmuştur.Bu yıllarda 34 kısa film çekti.Charlie Chaplin de insanların sinemaya gösterdiği bu büyük ilgiden yararlanarak, takip eden yıllarda altmışın üzerinde filme imza atarak seyircilerin hafızalarına kazındı.


Chaplin 1916'da Mutual Film Corporation film şirketiyle bir seri komedi yapımı için anlaştı.Bu süreçte on iki film ürettiği filmler, sinemanın en etkili komedi filmleri arasında yerini almıştır. Chaplin daha sonra Mutual ile geçirdiği dönemin kariyerindeki en mutlu dönem olduğunu söylemiştir.1917 yılına geldiğinde kendi şirketini kurup bağımsız filmler yapmayı planlıyordu.1918 yılının başlarında First National Exhibitors Sirki ile anlaşarak ilk adımı attı. Yapımcılığını üstlendiği ilk filmi "A Dog's Life"ı çekti. Chaplin'nin popüleritesi artmıştı. 1918'de Mutual ile anlaşmalarının sona ermesi üzerine Chaplin kendi film şirketini kurdu. Sesli film döneminden sonra kendisinin en büyük filmi kabul edilen 1931 yılı yapımlı City Lights (TürkçeŞehir Işıkları) filmini yaptı.

Charlie Chaplin genel olarak kadın düşkünü olarak anılıyor.Hatta bir yazıda yaklaşık 2 bin kadınla yattığı ve oldukça kaba ve saldırgan olduğu yazıyor.Yaşamında 4 kez evlenirken genç kızlara her zaman aşırı ilgi duydu. Chaplin ilk evliliğini 1918 yılında, 16 yaşındaki oyuncu Mildred Harris ile yaptı. İki yıl süren evliliğin sonunda Mildred Harris, Charlie Chaplin'i çabuk öfkelenen, sabırsız ve kendisine aptal gibi davranan biri olarak nitelendirdi.İkinci evliliğini 15 yaşındaki Lita Grey ile yaptı. Daha doğrusu hamile bıraktığı Grey ile evlenmek zorunda kaldı. Yine mutsuz olan ve onu “küçük fahişe” olarak nitelendiren Chaplin, buna rağmen gecede 6 kez ilişkiye giriyordu. Lita Grey bir açıklamasında, “O iğrenç eğilimleri olan bir seks makinesi” dedi. Charlie Chaplin'in diğer evlilikleri de sorunlu oldu. Kıskanç ve sürekli partnerlerinin sevgisini kaybetme korkusu yaşayan ünlü oyuncu sadık da değildi. 

Filmlerinde her daim sol görüşde olduğunu hissettirmiştir.Bunun örnekleri filmlerde "işçilerin ve fakir halkın kötü durumlarına,devletin kötü yönetim politikasına" dikkat çekmiştir. 1940 yılında "Büyük Diktatör" isimli Hitler yergisinin gösterime girmesi, ABD makamlarınca uzun süre yasaklanmaya çalışılmıştı. Çünkü o dönemde ABD egemenleri arasında Nazi Almanya'sını komünizme karşı güçlü bir kale görme eğilimi vardı ve bu düşüncenin tahrip edilmesini istemiyorlardı.1947 yılında Chaplin "Amerika Karşıtı Faaliyetler Komitesi"nin karşısına çıkartılınca işler karışmaya başladı. 1952 sonbaharında Chaplin'in İngiltere'ye gitmesi üzerine Hoover derhal Amerikan aleyhtarı faaliyetler iddiasıyla ona karşı bir dava açarak, ABD'ye giriş yasağı konulmasını sağladı.

1957 yılında "New York'ta Bir Kral" ismi filmiyle, McCharty dönemini teşhir eden belki de en politik filmini çekti. Chaplin'in sağlam duruşu 1960'lardan sonra yavaş yavaş bozulmaya başlamıştı, onunla iletişim kurmak güçleşmeye başlamıştı. 1977'de tekerlekli sandalye ile hayatını devam ettiriyordu. Chaplin 1977'in Noel'inde İsviçre'de uykusunda hayatını kaybetti. 1 Mart 1978'de naaşı küçük bir İsviçreli grup tarafından fidye istenmek üzere kaçırılmaya kalkışıldıysa da hırsızlar amaçlarına ulaşamadan yakalandı. Hırsızlık haberinin yayılması sonrası çoğu sahte olmak üzere birçok fidye talebi gelmiştir. Bu taleplerden biri (600.000 $) fotoğraflı olarak yapılınca “Nerede olduğu mühim değil, zaten kalbimde yaşıyor” diyen eşinin itirazlarına rağmen ailesi polise yardımcı olmuş ve telefonda yapılan pazarlıklar esnasında rakam 250.000 $‘a düşürülmüş, polis de telefonu tespit ederek 24 yaşında Polonyalı bir tamirci ve onun Bulgar yandaşını tutuklamıştır. Chaplin'in naaşı 11 hafta sonra Cenevre Gölü'ünde 1,8 metre suyun altından çıkartılıp tekrar mezarına defnedildi.Açılmamış tabut tekrar Vevey’e gönderilmiş, bu sefer betonla örtülmüştür. Eşi ölümünden sonra tabutunun koruma altına alınmasını talep etmiş, 1991 ‘de öldüğü zaman onun mezarı da betonla kapatılmıştır.

Kendisi şarlo hakkında şunları söylemiştir: “Şarlo hayatımdaki her rolün kara kedisidir; babaannemdir, annemdir, babamdır, kardeşlerimdir, sevgilimdir... "
Chaplin  ne olursa olsun günümüzde de , ezilenlerden yana aldığı tavizsiz tavrıyla milyonların gönlünde taht kurmaya devam ediyor.Charlie Chaplin'in yönetmen / oyuncunun hayatını sizlere uzunca aktardım.Koskoca aktörün hayatının sır perdesini araladık yine.
Bakalım sıradaki kim ve ne zaman olucak?
Şimdilik sevgiyle kalın..


Bunlarda İlgini Çekebilir

2 kişi dedi ki

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe